Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Τσιγαρο στο αυτοκινητο με το παιδι μεσα; 1.500 ευρω!

Ακριβά θα πληρώνουν το τσιγάρο τους όσοι οδηγοί καπνίζουν όταν έχουν στο αυτοκίνητο παιδί κάτω των 12 ετών. Η τροπολογία, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει πρόστιμο 1.500 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για έναν μήνα!
Η προστασία των ανηλίκων από τον καπνό, ωστόσο, δεν αναιρεί τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για ελαστικοποίηση των αντικαπνιστικών μέτρων μετά το «αντάρτικο» των ιδιοκτητών υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι αρμόδιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν και πάλι τα τασάκια στα τραπέζια σε μπαρ και καφετέριες κάτω των 70 τ.μ., ακολουθώντας το πρόσφατο παράδειγμα της Ολλανδίας. Στην περίπτωση αυτή, προϋπόθεση θα είναι η αυτοαπασχόληση, που διασφαλίζει πως δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι θα αναγκάζονται να εισπνέουν τον καπνό των πελατών.
Μάλιστα, πιθανό είναι να καθιερωθεί «ωράριο» στο κάπνισμα- δηλαδή, να επιτρέπεται το τσιγάρο σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και καφετέριες μετά τις εννιά η ώρα το βράδυ. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αυστηρή θα είναι η «πόρτα» στα καταστήματα για καπνίζοντες, αφού δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανηλίκους.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, το υπουργείο Υγείας εξαιρεί την επιστροφή του τσιγάρου στα εστιατόρια, όπου συχνάζουν οικογένειες με μικρά παιδιά. Στο μεταξύ, 1.500 ευρώ θα είναι το πρόστιμο όχι μόνο για τους οδηγούς αλλά και για τους επιβαίνοντες που καπνίζουν μπροστά σε παιδιά κάτω των 12 ετών.
Μάλιστα, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται εάν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Σε ό,τι αφορά την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για έναν μήνα, στη σχετική τροπολογία διευκρινίζεται πως η ποινή θα ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που δεν διαπράττει ο οδηγός την παράβαση, αλλά «πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο».
Σημειώνεται πως η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προστίμων θα γίνεται από την Αστυνομία.

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP