Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

οδοντιατρος ποιος τον φοβαται;


Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Σικάγο των ΗΠΑ: κυρίως οι άνδρες και μάλιστα... οι πιο μεγαλόσωμοι!  Η έρευνα έγινε σε 171 οδοντιάτρους του Σικάγο και έδειξε ότι το 49% των ανδρών αγχώνονται όταν πρόκειται να επισκεφτούν τον οδοντίατρο, ενώ από τις γυναίκες μόνο το 15% δείχνει παρόμοια συμπεριφορά.

Ένας οδοντίατρος, μάλιστα, σημείωσε ότι όσο πιο μεγαλόσωμοι είναι οι άνδρες, τόσο περισσότερο φοβούνται τον οδοντίατρο, και θυμάται την περίπτωση ενός που πήγε στο ιατρείο του για ένα σπασμένο δόντι: ενώ έδειχνε πολύ μεγάλος και ατρόμητος, όταν έφτασε η ώρα για να καθήσει στην καρέκλα του οδοντιάτρου, τού εκμυστηρεύτηκε: "βασικά, φοβάμαι τον οδοντίατρο". Ήταν τόσο νευρικός που κάθε φορά που ο οδοντίατρος τον άγγιζε, τιναζόταν από το κάθισμα.

Όταν είναι ακόμη μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια δε διαφέρουν γενικά στο πόσο φοβούνται τον οδοντίατρο.  Όσο, όμως, μεγαλώνουν, η διαφορά γίνεται μεγάλη, με αποτέλεσμα στην ηλικία περίπου των 40 η αντιστοιχία να είναι τέσσερις άνδρες με "φοβία οδοντιάτρου" προς μία γυναίκα με αντίστοιχο πρόβλημα.

Μία εξήγηση που δίνεται είναι ότι οι γυναίκες φροντίζουν περισσότερο τα δόντια τους, ενώ οι άνδρες, επειδή δεν τα φροντίζουν έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα όταν επισκέπτονται τον οδοντίατρο. Η αποφυγή τους αυτή φαίνεται κι από το γεγονός ότι συνήθως οι γυναίκες τους κανονίζουν το ραντεβού με τον οδοντίατρο. Μία άλλη εξήγηση που δίνεται αφορά τον έλεγχο των ανδρών και το πώς τον αντιλαμβάνονται. Φοβούνται, δηλαδή, περισσότερο οι άνδρες που έχουν κάποια εξουσία και η δουλειά τους σχετίζεται με την άσκηση ελέγχου, όπως ιατροί, αστυνομικοί κ.λπ. Όταν έρχεται η ώρα να καθήσουν στην καρέκλα του οδοντιάτρου, οι άνδρες αυτοί δυσκολεύονται να παραχωρήσουν τον έλεγχο σε κάποιο άλλον

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP