Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Μαθηματικα γαμου


Επιστήμονες στις ΗΠΑ παρήγαγαν μια μαθηματική εξίσωση με την οποία μπορεί να προβλεφθεί με σχετικά μεγάλη ακρίβεια εάν ένα ζευγάρι θα μείνει μαζί ή θα χωρίσει. Κάποιες συμπεριφορές που συμβάλλουν στη διατήρηση της σχέσης είναι: το να αγνοούνται ενοχλητικές παρατηρήσεις και η αποφυγή επισημάνσεων για την έλλειψη ικανοτήτων του άλλου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν μετά από συνεντεύξεις με ζευγάρια για θέματα που αφορούν το σεξ ή τα χρήματα. Οι ερευνητές κατέγραφαν τις διάφορες δηλώσεις των ζευγαριών καθώς και τις εκφράσεις του προσώπου τους. Με τις πληροφορίες αυτές δημιούργησαν γραφικές παραστάσεις που αναπαριστούν τη "θετικότητα" της στάσης τους στο χρόνο, για κάθε συζήτηση. Τη συνέχεια των αναλύσεων ανέλαβαν μαθηματικοί, με στόχο τη δημιουργία εξίσωσης για την "αφοσίωση". Διάφορες μεταβλητές χρησιμοποιήθηκαν στην προσπάθεια αυτή, όπως ο βαθμός επιρροής της διάθεσης τους ενός συντρόφου στον/στην άλλο/η.
Η αποτελεσματικότητα των εξισώσεων που παρήγαγε η ομάδα, εξετάστηκαν σε 700 παντρεμένα ζευγάρια αμερικανών. Τέσσερα χρόνια αργότερα, βρέθηκε ότι κάποιες εξισώσεις ήταν σε θέση να προβλέψουν το αν το ζευγάρι θα μείνει μαζί ή αν θα χωρίσει σε ποσοστό 94%.
Πολύ σημαντικός προβλεπτικός παράγοντας αποδείχτηκε η περιφρόνηση που εκδηλώνει κάποιος στο άλλο άτομο, η οποία εκφράζεται με συγκεκριμένες εκφράσεις του προσώπου και είναι μετρήσιμη.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, γίνονται προσπάθειες βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων και σε ένα βαθμό αυτό έχει επιτευχθεί.
Μια τελευταία παρατήρηση αφορά το είδος της σχέσης και το γάμο: οι ομοφυλόφιλοι και οι ετεροφυλόφιλοι που δεν παντρεύονται έχουν σε καλύτερη θέση την ερωτική τους ζωή.
Όποιος ενδιαφέρεται για το βιβλίο των ερευνητών:

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP