Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

Αρωμα κλεοπατρας - ΝαπολεωνταΓενικά: Για έναν χημικό, τα αρώματα είναι μίγματα ελαίων σε οινοπνευματικό διάλυμα 75-95%. Σε εκείνα που χαρακτηρίζονται ως perfume η περιεκτικότητα αιθερίων ελαίων είναι πάνω από 22%, στα eau de parfum κυμαίνεται από 15-22 %, ενώ στα πιο ελαφρά eau de toilette, από 8-15%. Η cologne περιέχει έλαια σε ποσοστό μικρότερο από 5%.Η "καρδιά" ενός αρώματος βρίσκεται στα έλαια εκείνα που εξατμίζονται από το δέρμα, συναντούν τους αισθητήρες στο εσωτερικό της μύτης και καταλήγουν στον οσφρητικό βολβό, ευφραίνοντας το μυαλό. Τα παραδοσιακά συστατικά προέρχονται από ζώα και φυτά-π.χ. ο μόσχος, που σήμερα έχει αντικατασταθεί από συνθετικές ενώσεις.
Το άρωμα είναι απόλυτη σαγήνη. Η βασίλισσα Κλεοπάτρα υποδέχτηκε τον Μάρκο Αντώνιο σε ένα ποταμόπλοιο με αρωματισμένα πανιά. Θυμιατήρια έζωναν το θρόνο της με μεθυστικά σύννεφα λιβανιού. Είναι πιθανό ότι η Ελληνίδα βασίλισσα της Αιγύπτου χρησιμοποιούσε κάπόια αρωματική αλοιφή. Ο Giuseppe Donato (αρχαιολόγος που συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Πόρων του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας) και ο αρωματοποιός Τζούλιο Αρίπα (από την εταιρεία Chimifar της Γένοβας) παρασκεύασαν τη μυρωδιά βασιζόμενοι σε αρχαίες συνταγές. Περιέχει πανάκριβες ρητίνες (βάλσαμο και μύρο), μπαχαρικά (κανέλλα και κάρδαμο), ρίζα ίριδας, λωτό, ζαφορά και μαντζουράνα. Στην αρχαία Ρώμη οι άνθρωποι αρωμάτιζαν τα μαλλιά, τα ρούχα, ακόμη και τα πέλματά τους, ενώ οι σκλάβοι έτριβαν τις γυναίκες μετά το μπάνιο με αρώματα, διαφορετικά για κάθε μέρος του σώματος.
 Ο Ναπολέων λάτρευε τις κολώνιες. Χρειαζόταν ένα με δυο μπουκάλια τη μέρα και είχε δώσει νέα παραγγελία λιγο πριν από την ήττα του στο Βατερλώ το 1815. Όταν εξορίστηκε στην Αγία Ελένη, η παλιότερη ζωή του έγινε ανάμνηση. Οι μνήμες όμως μπορούν να ανακληθούν. Ο Αλί, καμαριέρης του στην Αγία Ελένη, βρήκε τη συνταγή της κολώνιας και την έφτιαξε από συστατικά όπως το λεμόνι και το δεντρολίβανο, που φύτρωναν στο νησί. Χρόνια αργότερα τα υπάρχοντα του Αλί βγήκαν σε πλειστηριασμό. Ο Αντρέ Νταμιέν, πρώην δήμαρχος στο Παρίσι, μετέφερε τη συνταγή στην Οσμοθήκη, μουσείο αρωμάτων στις Βερσαλλίες. Το 1992, η Ένωση Αρωματοποιών της Γαλλίας ζήτησε από τον Jean Kerleo να το ξαναφτιάξει. Εκείνος παρουσίασε την κολώνια έπειτα από ένα μήνα δοκιμών. "΄Ηταν πολύ συγκινητική στιγμή",

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP