Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ιστορια ποδοσφαιρου - μπασκετ - βολεϊ Ιστορια του ποδοσφαιρου

Ιστορία του ποδοσφαίρου
 Οι ρίζες της απαρχής του ποδοσφαίρου χάνονται πραγματικά στα βάθη της ιστορίας. Υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές του δημοφιλέστερου σήμερα παγκοσμίως αθλήματος σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.

Οι αρχαίοι έλληνες έπαιζαν το επισκύρο που μοιάζει σε πολλά του σημεία με το ποδόσφαιρο έτσι όπως το ξέρουμε εμείς. Στη Γαλλία παιζόταν το Souleενώ στην Ιταλία το Calcio.Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα αθλήματα αποτέλεσαν ουσιαστικά τη βάση πάνω στην οποία χτίστηκε το ποδόσφαιρο του σήμερα.
Στα μέσα του 19ου αιώνα στην Αγγλία το ποδόσφαιρο πήρε τη τελική μορφή του σήμερα. Πιο συγκεκριμένα στο πασίγνωστο κολέγιο του Cambridgeτο 1848 αποφασίστηκαν οι κανόνες του αθλήματος. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα θα γίνει η πιο καθοριστική συνάντηση στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Στις 26 Οκτωβρίου του 1863 αντιπρόσωποι ομάδων που είχαν προλάβει να σχηματιστούν μέχρι τότε αλλά και διαφόρων κολεγίων συγκεντρώθηκαν στην ταβέρνα των μασόνων στο Λονδίνο. Εκεί δημιουργήθηκε και η πρώτη ένωση ποδοσφαίρου στο κόσμο ( ένωση ποδοσφαίρου Αγγλίας) , οριστικοποιήθηκαν οι κανόνες του αθλήματος αλλά και το πιο σημαντικό πήρε το τελικό του όνομα.
Το Soccerμε το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό το ποδόσφαιρο είναι η σύντμηση των αρχικών των λέξεων SocialCeremony . Είναι σαφέστατα επηρεασμένο από τα ελληνικά καθώς στη γλώσσα μας SocialCeremonyσημαίνει κοινωνική τελετή και αυτό ακριβώς είναι ο στόχος του αθλήματος ( τουλάχιστον αυτές ήταν οι αρχικές προθέσεις των ιδρυτών της συγκεκριμένης ένωσης).

Στις 21 Μάιου του 1904 ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ( FIFA) στο Παρίσι. Η συγκεκριμένη ομοσπονδία είναι απόλυτα υπεύθυνη για τις τροποποιήσεις στο σύνολο του αθλήματος του ποδοσφαίρου.

Ιστορία του μπάσκετ
 Ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στο κόσμο είναι το μπάσκετ. Λίγοι ξέρουν ότι το συγκεκριμένο άθλημα αποτελεί δημιούργημα ενός και μόνο ανθρώπου. Ακόμα λιγότεροι ξέρουν ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ( Δρ. Τζέιμς Νέισμιθ ) ήταν κληρικός. Ο ευφάνταστος αυτός πάστορας ήταν και ταυτόχρονα υπεύθυνος για τις αθλητικές δραστηριότητες στο κολέγιο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Ψάχνοντας τρόπους λοιπόν για να απασχολούνται οι μαθητές του σε εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα ανακάλυψε το μπάσκετ.

Τοποθέτησε ένα καλάθι ( basket = καλάθι) στο τοίχο του γυμναστηρίου και ξεκίνησε τους δοκιμαστικούς αγώνες. Οι κανόνες του παιχνιδιού όπως είναι λογικό διαμορφώθηκαν σταδιακά.

Το όνομα του αθλήματος καθιερώθηκε από έναν εκ των μαθητών του.

Ο πρώτος επίσημα καταγεγραμμένος αγώνας έγινε στις 21 Δεκεμβρίου του 1891. τώρα για το ποιος κέρδισε στον συγκεκριμένο αγώνα δεν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε τα αποτελέσματα.

Το συγκεκριμένο άθλημα διαδόθηκε γοργά σε όλα τα μήκη και πλάτη των ηνωμένων πολιτειών της Αμερικής. Σε πολύ σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα απέκτησε πολλούς θαυμαστές και αρκετές ομάδες κολεγίων σχημάτισαν τα πρώτα πρωταθλήματα.

Η πρώτη αρχή που προσπάθησε να αναπτύξει το άθλημα της καλαθοσφαίρισης ήταν η διακολλεγιακή αθλητική ένωση που στη πορεία μετεξελίχθηκε στη γνωστή μας NCAA.

Στις 18 Ιουνίου του 1932 ιδρύθηκε η γνωστή μας FIBA ( παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ). Από τότε αποτελεί τη μεγαλύτερη αρχή παγκοσμίως για όλες τις πτυχές του αθλήματος.

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα ( το 1946) ξεκίνησε και το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα στην Αμερική το NBA.

Το μπάσκετ συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο επίσημο πρόγραμμα των ολυμπιακών αγώνων το 1936 στο Βερολίνο . Έπρεπε να περάσουν 40 χρόνια για να συμπεριληφθεί και το γυναικείο μπάσκετ στο πρόγραμμα των ολυμπιακών.

Στη χώρα μας ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας μπάσκετ έγινε το 1918. Επίσημα ξεκίνησε το άθλημα της καλαθοσφαίρισης το 1927 υπό την οργάνωση του ΣΕΓΑΣ.

Το πρώτο πρωτάθλημα διοργανώθηκε το 1929 και το κατέκτησε η ομάδα του Πανελληνίου.

Ιστορία του βόλεϊ
 Ο εμπνευστής του αθλήματος θεωρείται ο αμερικανός Γουίλιαμ Μόργκαν. Ο συγκεκριμένος γυμναστής εργαζόταν στην χριστιανική αδελφότητα νέων στην πόλη Χόλιοκ της Μασαχουσέτης. Ημερομηνία γέννησης του αθλήματος θεωρείται η 9η Φεβρουαρίου 1895.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ιστορίας του συγκεκριμένου αθλήματος είναι ο διαφορετικός τρόπος εξάπλωσης του . Πιο συγκεκριμένα στη προσπάθεια της ηγεσίας του αμερικανικού στρατού να κρατά σε εγρήγορση το στράτευμα μοίραζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπάλες βόλεϊ. Με τον τρόπο αυτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το άθλημα ξέφυγε από τα στενά όρια της Αμερικής και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1949 ιδρύθηκε η διεθνής ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB) . Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ αντρών. Το 1952 έγινε το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών.
Στην Ελλάδα το πρώτο πρωτάθλημα έγινε το 1936. Νικήτρια ομάδα ήταν ο Πανελλήνιος.

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP