Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Αιμα και αμμος

Από καταβολής των δύο χωρών , οι σχέσεις μεταξύ των δύο ποδοσφαιρικών γιγάντων  της Λατινικής Αμερικής ουδέποτε ήταν καλές . Ίσα ίσα , το μίσος είναι το στοιχείο που κυριαρχεί ανάμεσα τους .
  Η Βραζιλία , πρώην Πορτογαλική αποικία , τεράστια σε έκταση , αλλά και σε πληθυσμό , με μεγάλη εγκληματικότητα , αλλά και φτώχεια από την άλλη πλευρά.
    Από την άλλη η Αργεντινή , πιο αναπτυγμένη οικονομικά , παρά την τελευταία κρίση , ισπανόφωνη , έχουν την ομορφότερη πρωτεύουσα σε ολόκληρη την Ήπειρο , το Μπουένος Άριες  . Η κάθε μια χώρα θέλει για λογαριασμό την πρωτοκαθεδρία και ειδικά στο ποδόσφαιρο , τότε ξεχνιούνται η πείνα , η δυστυχία , οι πολιτικές πεποιθήσεις και γενικότερα οι ασχήμιες της καθημερινότητας .

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΝΤΕΡΜΠΙ

Η Αργεντινή προηγήθηκε της Βραζιλίας σε ότι αφορά την εμφάνιση του ποδοσφαίρου. Ο Βασιλείας των σπορ άρχισε να διαδίδεται στους <<Γκαούτσος >> από το 1880 και μετά , με τη βοήθεια των βρετανών ναυτικών που εργαζόταν στα λιμάνια του Μπουένος Αιερες και του Λα Πλάτα . Μερικά  χρόνια  αργότερα , πάντα στο 19ο αιώνα , επίσης οι Βρετανοί δίδαξαν τα βασικά του ποδοσφαίρου στις μεγάλες φυτείες αλλά και στις παραλίες της Βραζιλίας . Χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια για να γίνει  ο πρώτος αγώνας μεταξύ των δύο κρατών , ένας αγώνας αφετηρία για το τι θα επακολουθούσε τα χρόνια που ερχόταν .
  Ήταν Μάρτιος του 1914 , όταν οι Βραζιλιάνοι μάζεψαν ο,τι καλύτερο είχε η χώρα τους από πλευράς ποδοσφαιρικών ταλέντων και πήγαν να αντιμετωπίσουν την Αργεντινή στο Μπουένος Αίερς , σ΄ ένα αγώνα …φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Εκεί η Μπιανκοτσελέτσε  πέτυχε θρίαμβο εις βάρος της αντιπάλου ομάδας με 3-0 . Αυτό όμως που στιγμάτισε το παιχνίδι είναι οι επιθέσεις των γηπεδούχων οπαδών προς τους παίχτες της Σελεσάο. Οι Βραζιλιάνοι θα έπαιρναν την εκδίκηση τους δύο μήνες αργότερα , νικώντας τους ψηλομύτες αντιπάλους τους με 1-0 και μάλιστα μέσα στην έδρα τους. Ο πόλεμος μόλις έχει αρχίσει. 

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP