Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Φορος για τη "γενια των 700 ευρω"

«Φορο-απειλή» για τη «γενιά των 700 ευρώ» αποτελεί το νέο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης που καθιερώνει από φέτος το υπουργείο Οικονομικών.
Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και δεν παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα  κινδυνεύουν να πληρώσουν στην εφορία σημαντικά ποσά φόρου ενώ μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητοι. Κι αυτό γιατί θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα νέα τεκμήρια διαβίωσης για την κατοικία που ενοικιάζουν για να διαμένουν και το αυτοκίνητο που έχουν στην κατοχή τους.

 Για παράδειγμα ένας άγαμος με ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του μονοκατοικία 100 τμ. στην οποία κατοικεί και έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 1.200 κ.ε. Με το νέο σύστημα των τεκμηρίων  το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα  που προκύπτει  ανέρχεται σε 13.680 ευρώ. Ενώ ο συγκεκριμένος φορολογούμενος μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητος τώρα  θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 13.680 ευρώ και θα πληρώσει φόρο 302,40 ευρώ.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στην οριστική του μορφή κατά την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου καθιερώνεται ένα νέο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει από φέτος τεκμήρια, ακόμα και για την πρώτη κατοικία ή και για αυτοκίνητα 1.000 κυβικών εκατοστών, στην προσπάθεια να συλλάβει περιπτώσεις προκλητικής φοροδιαφυγής από έχοντες και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία που ταυτόχρονα δηλώνουν στην εφορία χαμηλά εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ετήσιο ελάχιστο τεκμαρτό  εισόδημα 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο ανεξάρτητα αν ο φορολογούμενος διαθέτει ή όχι περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα κλπ). Στο ποσό αυτό, προστίθενται  τεκμήρια διαβίωσης ανάλογα με τις κατοικίες, τα  αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα αεροσκάφη και τις πισίνες που έχει ο φορολογούμενος στην κατοχή του, αλλά και με δαπάνες για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Στην «παγίδα» των νέων τεκμηρίων κινδυνεύουν να πιαστούν όχι μόνο όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και διάγουν πολυτελή βίο αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι κυρίως μισθωτοί  που έχουν μία κύρια κατοικία ή κατοικούν σε μισθωμένη κατοικία, κατέχουν ένα ΙΧ αυτοκίνητο και στην καλύτερη περίπτωση διαθέτουν ένα εξοχικό και ένα δεύτερο ΙΧ.

Το νέο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης δεν προβλέπει πλέον απαλλαγές για την κύρια κατοικία μέχρι 200 τ.μ., για τις δευτερεύουσες κατοικίες μέχρι 150 τ.μ. και για τα ΙΧ αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία μέχρι 50.000 ευρώ. Επίσης πολλοί φορολογούμενοι που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητοι κινδυνεύουν με το νέο σύστημα των τεκμηρίων να κληθούν να πληρώσουν φόρο.

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP