Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Ζητησε... νυφη αντι για λυτρα

Σοµαλός πειρατής θέλει να παντρευτεί τη 13χρονη κόρη της οικογένειας Γιόχανσεν
Οι πειρατές που κρατούν την οικογένεια Γιόχανσεν βρήκαν έναν διαφορετικό τρόπο να πιέσουν την κυβέρνηση της Δανίας για τα λύτρα
Με το χέρι της 13χρονης κόρης τους προσφέρθηκε να ανταλλάξει σοµαλός πειρατής την ελευθερία οικογένειας Δανών, την οποία απήγαγε µαζί µε τουςσυντρόφους του πριν από περίπου έναν µήνα έξω από τις ακτές της Σοµαλίας. Ο πειρατής, για τα µάτια της ωραίας αλλά νεοτάτης οµήρου του, δηλώνει διατεθειµένος να απαρνηθεί ακόµη και τα λύτρα των 5 εκατ. δολαρίων. Τα τελευταία δύο χρόνια, η οικογένεια Γιόχανσεν πραγµατοποιούσε τον γύρο του κόσµου.Και η αποστολή τους πολύ σύντοµα θα ολοκληρωνόταν, εάν δεν έπεφταν θύµατα πειρατείας. Τα πέντε µέλη – ο πατέρας, η µητέρα, η 13χρονη κόρη και δύο ακόµη έφηβοι – κρατούνται µαζί µε άλλους 20 οµήρους στο ελληνικό πλοίο «MS Dover», που επίσης είχαν καταλάβει παλιότερα σοµαλοί πειρατές και το οποίο χρησιµοποιούν τώρα ως φυλακή.
Η πρόταση γάµου έγινε ενώπιον του δανούδηµοσιογράφου Κρίστιαν Κορνόε, στον οποίο επιτράπηκε να ανέβει στο πλοίο γιαένα 24ωρο. «Εάν οι Δανοί µούεπιτρέψουν να παντρευτώ το κορίτσι, θα αφήσω και τους υπόλοιπους άνευ όρων», ήταν η δέσµευση του σοµαλού πειρατή, η οποία ωστόσο καθόλου δεν πείθει τη δανέζικη κυβέρνηση.
Η τελευταία εξέλιξη σε συνδυασµό µε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, όπως τιςµετέφερε ο Κορνόε στη δανέζικη ταµπλόιντ «Ekstra Bladet», ασκεί ακόµη µεγαλύτερη πίεση στους δανούς αξιωµατούχους και επιτείνει τις διαπραγµατευτικές διαδικασίες, ώστε να εξα σφαλιστεί η γρήγορη απελευθέρωση της οικογένειας Γιόχανσεν.
«Ο πατέρας φαινόταν εντελώς εξουθενωµένος, άρρωστος. Η υπόλοιπη οικογένεια είναι κουρασµένη και θυµωµένη», µεταδίδει ο Κορνόε περιγράφοντας επίσης εικόνες φρίκης από το πλοίο - φυλακή: «Η µυρωδιά είναι ανυπόφορη. Οι πειρατές σκοτώνουν κάθε µέρα τρεις κατσίκες και παρατούν τα εντόσθια όπου βρουν. Κάνει ζέστη, το νερό είναι βρώµικο και οι κουζίνες δεν λειτουργούν».
Ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως η πρόταση γάµου είναι ένα καλοσχεδιασµένο τέχνασµα των πειρατών, σε µια προσπάθεια επίδειξης δύναµης και άσκησης ψυχολογικής πίεσης. «Είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσµατικό εργαλείο για να βγάλεις χρήµατα», υποστηρίζει ο δανός ψυχολόγος Χένρικ Λιουνγκ που παρακολουθεί στενά την υπόθεση.

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP