Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Το υψομετρο αυξανει τη ροπη προς την αυτοκτονια

Συσχέτιση του ύψους με τις τάσεις αυτοκτονίας διαπιστώνει έρευνα του University Hospitals Case Medical Center στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
Σύμφωνα με ευρήματα όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο τόσο αυξάνεται η ροπή ενός ανθρώπου προς την αυτοκτονία.
Μέχρι σήμερα, ως παράγοντες που ενισχύουν την πιθανότητα της αυτοκτονίας θεωρούνταν το χρώμα (λευκός), το φύλο (άντρας) και το εισόδημα (χαμηλό), ενώ συνήθως οι αυτόχειρες έχουν ιστορικό κατάθλιψης, προσωπικά προβλήματα ή κατάχρησης, κατέχουν όπλα και αισθάνονται απομονωμένοι..
Εκτός από τις συγκεκριμένες μεταβλητές, όμως, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου, εξίσου σημαντικός: το μεγάλο υψόμετρο.
Η ομάδα των ερευνητών συνέκρινε τις 50 χώρες με τη μεγαλύτερη συχνότητα αυτοκτονιών με αυτές όπου παρατηρείται ο μικρότερος δείκτη αυτοκτονιών.

Παρατήρησε λοιπόν ότι η διαφορά τους ήταν στο ότι οι χώρες με τις περισσότερες αυτοκτονίες είχαν μέσο υψόμετρο 8 φορές μεγαλύτερο από τα κράτη που εμφάνιζαν χαμηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών.

Παρότι το μεγάλο υψόμετρο φαίνεται να σχετίζεται με τις αυτοκτονίες, δε διαπιστώθηκε ότι επηρεάζει συνολικά τους θανάτους από άλλα αίτια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εν λόγω συσχέτιση θα μπορούσε να εξηγηθεί με βάση διάφορους ψυχολογικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, η πίεση στις ορεινές περιοχές όπου το βαρομετρικό είναι χαμηλό δυσχεραίνει τη μεταφορά οξυγόνου από την ατμόσφαιρα στον οργανισμό, κάτι που ενδεχομένως επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

 

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP