Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Παγκοσμια Ημερα Λευκου Μπαστουνιου

Πεζοδρόμια χωρίς εμπόδια και ίσες ευκαιρίες ζητούν τα άτομα με προβλήματα όρασης
Αθήνα
Ελεύθερα πεζοδρόμια χωρίς εμπόδια, δυνατότητες πρόσβασης στην εκπαίδευση και το δικαίωμά τους για ίση μεταχείριση διεκδικούν οι τυφλοί που θυμίζουν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού τις ελλιπείς υποδομές της ελληνικής πολιτείας.
Άτομα με προβλήματα όρασης πραγματοποιούν εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.
Το πρωί της Παρασκευής, μικρά παιδιά με πανό στα χέρια συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή, ζητώντας ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με προβλήματα όρασης στην κοινωνική ζωή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 27.000 τυφλοί και 100.000 άτομα με προβλήματα όρασης.
Το λευκό μπαστούνι είναι το σύμβολο-εργαλείο που τους βοηθά στις διαδρομές τους και το χρώμα του είναι αναγνωριστικό της λειτουργίας του για όλους τους υπόλοιπους.
Τη χρήση του διδάσκουν στους τυφλούς πρόσωπα με πανεπιστημιακή μόρφωση και κατάλληλη εξειδίκευση. Οι σχετικές συμβουλές παρέχονται στην Ελλάδα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και στα δύο κέντρα εκπαίδευσης τυφλών που λειτουργούν στη χώρα μας, στην Καλλιθέα και στη Θεσσαλονίκη.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών ιδρύθηκε το 1932 και είναι ο πρώτος φορέας αυτοοργάνωσης των τυφλών στην Ελλάδα αλλά και όλων των ατόμων με αναπηρίες.

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP