Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Συμμαχοι της καρδιας καφες και τσαι σε μεγαλες ποσοτητες


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕ 13 ΧΡΟΝΙΑ
ΟΙ ΛΑΤΡΕΙΣ του καφέ και του τσαγιού έχουν πλέον έναν ακόμη λόγο να απολαμβάνουν την αγαπημένη τους συνήθεια. Σύμφωνα με νέα έρευνα, και τα δύο ροφήματα αποτελούν ισχυρούς συμμάχους της καρδιάς, και μάλιστα όταν καταναλώνονται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.
Επιστήμονες από την Ολλανδία μελέτησαν τις επιδράσεις του τσαγιού και του καφέ σε περίπου 40.000 ανθρώπους για 13 ολόκληρα χρόνια. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα πως τρεις έως έξι κούπες τσάι την ημέρα μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε ποσοστό έως και 45%, ενώ περισσότερες από έξι κούπες τον μειώνουν κατά 36%. Εξίσου ευεργετικές μπορεί να είναι και δύο έως τέσσερις κούπες καφέ, που μειώνουν τον ίδιο κίνδυνο κατά 20%. Προσοχή όμως: πάνω από τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα περισσότερο βλάπτουν παρά ωφελούν.
«Επί της ουσίας, τα νέα είναι πολύ καλά για εκείνους που αγαπούν το τσάι και τον καφέ, καθώς απολαμβάνουν τα οφέλη για την καρδιά που τους προσφέρουν χωρίς ταυτόχρονα να αυξάνεται ο κίνδυνος να πεθάνουν από κάτι άλλο», υποστήριξε η Ιβόν βαν ντερ Σκάουβ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Αmerican Ηeart Αssociation». Πράγματι, σύμφωνα με την έρευνα, ο καφές στην προαναφερθείσα ποσότητα και το τσάι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άλλων ασθενειών.

Ασκηση και διατροφή
Οι ειδικοί διευκρινίζουν βέβαια πως μόνο η κατανάλωση τσαγιού και καφέ δεν αποτελούν εχέγγυα για μια δυνατή καρδιά. Η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση εξακολουθούν να αποτελούν τις σημαντικότερες ασπίδες προστασίας.
Επίσης, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε πως μεταξύ εκείνων που πίνουν τσάι και εκείνων που προτιμούν καφέ υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές που σχετίζονται με τις καθημερινές τους συνήθειες. Ειδικότερα, οι πιστοί του καφέ είθισται να είναι παράλληλα και καπνιστές, αλλά και να ακολουθούν εν γένει έναν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής. «Ενα τσιγάρο με τον καφέ είναι δυνατόν να ακυρώσει όλα τα εν δυνάμει οφέλη του», προειδοποίησε η Ελεν Μέισον από το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιολογίας.

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP