Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Οι Αυστραλοι


Αιώνιο Όσκαρ υποκρισίας πήραν οι Αυστραλοί στην Ολυμπιάδα του Σίνδεϋ . Τότε που η Αβοριγίνας  Κάθυ Φρύμαν με την Ολυμπιακή δάδα στο χέρι άναψε το βωμό στο Ολυμπιακό στάδιο . Η εικόνα του πλήθους που χειροκροτούσε έκανε το γύρο του κόσμου. Μια εικόνα στρεβλή , παράλογη που προσπαθεί να σβήσει από ανθρωπότητα τη χειρότερη ρατσιστική συμπεριφορά που μπορεί να δεχτεί άνθρωπος από άλλον άνθρωπο.
  Τι ήταν για τους λευκούς κατάδικους οι Αβοριγίνες (η λέξη βγαίνει από το λατινικό Ab Origine , αυτόχθονας) , αυτή η αποκομμένη από την πρόοδο φυλή που είχε πολιτισμό λίθινης εποχής ; Τίποτε άλλο από πίθηκοι με ανθρώπινη μορφή . Γι αυτό αρνήθηκαν όχι μόνο να τους αναγνωρίσουν οποιαδήποτε δικαίωμα τα , αλλά τους σκότωναν όπου τους έβρισκαν και συχνά οργάνωναν κυνηγητικές εκδρομές στα βόρεια . Έτσι , για την πλάκα τους . Από 700.000 το 1788 μειώθηκαν στους 85.000 το 1862
  Και οι Άγγλοι έδειξαν ρατσιστική συμπεριφορά στη Αφρική . Αλλά τα αρχεία του παλατιού στο Ουεστμίνστερ βρίσκονται εκατοντάδες συνθήκες που έκαναν Άγγλοι αξιωματικοί με τοπικούς φύλαρχους . Και οι Αμερικάνοι εξαφάνισαν τους Ινδιάνους . Αλλά στο λευκό οίκο ακόμη υπάρχουν αντίγραφα των 132 συνολικά συνθηκών που υπέγραψε το κράτος των ΗΠΑ με Ινδιάνικες φυλές από τους Σιού μέχρι τους Αρπάχο. Οι Αβοριγίνες είναι η  η μοναδική φυλή στον κόσμιο που δεν έχουν υπογράψει καμία συνθήκη . Ποτέ. Διότι για τους λευκούς Αυστραλούς δεν ήταν άνθρωποι .
  Οι Αυστραλοί , μάλιστα , όταν η χώρα οργανώθηκε και άρχισε να χωρίζεται σε κτήματα και ιδιοκτησίες υιοθέτησαν ένα κατάπτυστο κείμενο , γνωστό ως   Terra Nullis , Γη του κανένα ! Τι΄ έλεγε αυτό ; Ότι όταν έφτασαν οι πρώτοι άποικοι στην Αυστραλία η ήπειρος ήταν ακατοίκητοι!
  Δηλαδή οι Αβοριγίνες που έμειναν εκεί επί χιλιάδες χρόνια είναι ζώα. Ζητάει τίτλο ιδιοκτησίας ο πίθηκος ; ¨Όχι . Γιατί να ζητήσει ο Αβορογίνας . Το terra Nullis καταργήθηκε μόλις το 1992. Σελίδες ολόκληρες χρειάζονται για να απαριθμήσουμε τα βάσανα των Αβοριγίνων . Που τους σκότωναν στα κυνήγια ; Που τους μετέδωσαν αρρώστιες άγνωστες στο ανοσοποιητικό τους σύστημα και τους αποδεκάτισαν ; Που χώριζαν τα παιδία με το έτσι θέλω από τις μανάδες τους για να ανατραφούν από λευκούς και να γίνουν …χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία ; Που τους έδωσαν δικαίωμα ψήφου μόλις το 1962 .
 Μήπως όμως τώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση ; Οι Αβοριγίνες είναι μακράν οι πιο φτωχοί Αυστραλοί . Σε δεκαπλάσιο ποσοστό από τους λευκούς συλλαμβάνονται μεθυσμένοι . Αποκομμένοι από ρίζες τους και αναγκασμένοι να ζητήσουν στη σύγχρονη πολιτισμένη κοινωνία κάνουν τις χειρότερες δουλείες και αντιμετωπίζονται με καχυποψία .  
 Φυλακή των Βρετανών που έγινε εθνική εορτήΟ Πρώτος λευκός που πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία με σκοπό να κατοικήσει είχε μια μολυβένια μπάλα στο πόδι. Οι χειρότεροι δολοφόνοι , βιαστές και άλλοι βαρυποινίτες των βρετανικών φυλακών ήταν οι πρώτοι άποικοι αυτής της μεγάλης χώρας στην άκρη του κόσμου. Άποικοι , βέβαια βαφτίστηκαν εκ των υστέρων . Για τα 60 πρώτα χρόνια της λευκής της ιστορίας η Αυστραλία δεν ήταν τίποτε άλλο από μια τεράστια φυλακή , όπου μεταφερόταν συνεχώς τα χειρότερα αποβράσματα της Βρετανίας.
 Και οι Αυστραλοί όχι μόνο δεν σβήνουν την μελανή αυτή πρώτη σελίδα της στην ιστορία τους , αλλά την αναδεικνύουν κιόλας… Η Εθνική γιορτή στις 26 Ιανουαρίου . Εκείνη την ημέρα το 1788 έφτασε στο Μπότανυ Μπαίη (την περιοχή του σημερινού Σίνδέι ) ο πρώτος στόλος με τις καραβιές των κατάδικων .Περίπου 700 βαρυποινίτες και 250 στρατιώτες , για να τους προσέχουν  , με επικεφαλής τον πλοίαρχο ¨Αρθουρ Φίλιπ .
  Η αναλογία τρία προς των καταδίκων προς τους ελεύθερους δεσμοφύλακες όχι μόνο μειώθηκε , αλλά μεγάλωσε . Αντιγράφουμε από τα στοιχεία της Αυστραλιανής κυβέρνησης : Το 1812 κατάδικοι 12.135 , άποικοι 703. Το 1821 κατάδικοι 36.968 , άποικοι 4.492 . Μόνο ένας στους εννιά κατοίκους κυκλοφορούσε ελεύθερος .. Μόλις το 1840 οι τοπικές αρχές  ζήτησαν από το στέμμα της Βρετανίας να μην στέλνει πια κατάδικους .
 Τι έγιναν αυτοί οι κατάδικοι ; Στην αρχή τους εκμεταλλευόταν  δουλεμπορία οι δεσμοφύλακες , τους έβαζαν να δουλεύουν σαν σκυλιά στις πρώτες φυτείες με τη δικαιολογία ότι εκτελούσαν καταναγκαστικά έργα . Μετά από πολλές αιματηρές ταραχές κέρδισαν τα δικαίωμα όταν εκτίνουν την ποινή τους να αναγνωρίζονται ως εκτίνουν την ποινή τους να αναγνωρίζονται ως ελεύθεροι πολίτες , με τον όρο να μην επιστρέψουν ποτέ στην Αγγλία. Αιώνια εξορία δηλαδή . Σήμερα οι αγγλοσαξονικής καταγωγής έχουν καταγωγή απευθείας από τους κατάδικους .


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Το ράγκμπι μοιάζει μπροστά του αθλοπαιδιές κορασίδων

Μήπως και η αθλητική τους παιδεία οι Αυστραλοί έδειξαν στοιχεία πολιτισμού ; Κάθε άλλο το εθνικό τους σπορ, πιο δημοφιλές από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ , είναι το Αυστραλιανό Ποδόσφαιρο (Australian Football) , είναι ένα είδος ποδοσφαίρου με μπάλα – πεπόνι .
  Οι αθλητές αγωνίζονται χωρίς κράνη η , άλλα προστατευτικά του σώματος , αλλά η σωματική επαφή είναι συνεχής , τα άλματα ψηλά και η κλωτσιά , η μπούνια και η τρικλοποδιά πάει σύννεφο. Όχι μόνο δεν απαγόρευε αλλά ενθαρρύνετε από τις κραυγές των ενθουσιώδεις θεατών .
  Το Ερευνητικό κέντρο Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης μας δίνει τα καλύτερα στοιχεία για την επικυνυνότητα αυτού του αθλήματος . Τι έκαναν οι άνθρωποι ; Μέτρησαν όλους τους ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν με κάθε είδος τραυματισμό σε οποιαδήποτε δραστηριότητα , αθλητικά στα 5 μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μελβούρνης για μια 12 μηνη περίοδο από τις αρχές Νοεμβρίου του 1996 μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 1997. Οι συνολικοί τραυματίες κάτοικοι της Μελβούρνης εκείνο το διάστημα στη  Μελβούρνη ήταν 6.479. Από αυτούς οι 1.879 τραυματίστηκαν παίζοντας αυστραλιανό ποδόσφαιρο ! Ποσοστό 29% περίπου ένας στους τρεις .

Τους κράζει και ο Ιούλιος Βερν
Μέχρι και ο Ιούλιος Βερν κράζει τους Αυστραλούς ! Στο βιβλίο τα <<τέκνα του πλοιάρχου Γκράντ >> στο κεφάλαιο που αφορούν τα ταξίδια του λόρδου Γκλέναβαρντ και της παρέας του στην Αυστραλία , γίνετε σαφής αναφορά σε κατάδικους που λυμαινόταν τις αποικίες (οι ήρωες έπεσαν θύμα μιας συμμορίας δραπετών) και εξαθλιωμένους Αβοριγίνες που ζητούσαν απεγνωσμένα κάτι να φάνε
    Για να μην παρεξηγούμαστε : Οι Αυστραλοί δεν είναι η φύρα της ανθρωπότητας . ¨Έχουν βάλει και αυτοί το λιθαράκι στην πρόοδο. Στη χώρα αυτή ζει και προοδεύει τουλάχιστον μισό εκατομμύρια άνθρωποι ελληνικής καταγωγής η , απόγονοι τους . Όσο , όμως επιμένουν να τονίζουν μόνο τα αρνητικά στοιχεία της Ελλάδας , αυτή η αντιμετώπιση τους ταιριάζει.

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP