Σάββατο 29 Μαΐου 2010

25 χρονια απο την τραγωδια του Χειζελ

25 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 29η Μαΐου 1985, ημέρα κατά την οποία συνέβη ένα τραγικό περιστατικό που έμελλε να αλλάξει την εικόνα του ποδοσφαίρου.
Μία εξέδρα που δεν άντεξε, δεκάδες "ανεγκέφαλοι" και ο θάνατος 39 θεατών και η μεγάλη ευθύνη των αρμοδίων διαμόρφωσαν την ιστορία εκείνης της αποφράδας μέρας. Από τότε έχουν περάσει 25 χρόνια, έχουν ομολογουμένως αλλάξει πολλά. Τα μέτρα που πάρθηκαν τότε , σκληρά μεν απαραίτητα δε, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Όμως, ακόμα και αυτές δεν ήταν ικανές να αλλάξουν μια καταστάση, η οποία ήθελε την υποστήριξη των Άγγλων οπαδών να καταλήγει σχεδόν πάντα στο χουλιγκανισμό.
Η τραγωδία του "Χέιζελ" έκοψε το "νήμα της ζωής" σε 39 ανθρώπους και στιγμάτισε το Αγγλικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Ανατρέχοντας στο παρελθόν για να γίνει κατανοητό το τραγικό γεγονός, και συγκεκριμένα στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1984, Λίβερπουλ και Ρόμα είχαν συναντηθεί στο "Ολίμπικο" της Ρώμης. Η Λίβερπουλ κέρδισε το τέταρτο τρόπαιο στα τελευταία οκτώ χρόνια,  αλλά ο αγώνας  στιγματίστηκε από επεισόδια μετά το τέλος του. Οι οπαδοί της Ρόμα επιτέθηκαν στους Αγγλους. Στα δημοσιεύματα την άλλη μέρα, καταγράφηκαν αρκετοί τραυματισμοί.
Ένα χρόνο αργότερα,  Λίβερπουλ και Γιουβέντους φτάνουν στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο φόβος μεγάλος, αλλά σε καμία περίπτωση ικανός να αλλάξει την απόφαση της ΟΥΕΦΑ να διεξαχθεί ο τελικός στο απαρχαιωμένο στάδιο "Χέιζελ", το οποίο είχε χτιστεί στις Βρυξέλλες το 1930.
Τη νύχτα του τελικού ήταν κατάμεστο από 60.000 θεατές. Περίπου 25.000 φίλαθλοι προέρχονταν από κάθε ομάδα. Σε αυτήν την περιοχή, όμως, υπήρχαν αρκετοί φίλοι της Γιουβέντους, λόγω της μεγάλης παρουσίας Ιταλών μεταναστών στο Βέλγιο. Σημειώνεται ότι σε αυτόν το χώρο υπήρχαν και φίλοι των "ρεντς", αλλά πολύ λίγοι. Στις εξέδρες των Αγγλων δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατάφεραν να εισέλθουν χωρίς εισιτήριο, δημιουργώντας μία ανυπόφορη κατάσταση και φυσικά οξύνοντας τα πνεύματα.
Περίπου μία ώρα πριν τη σέντρα, οπαδοί της Λίβερπουλ πέρασαν το διαχωριστικό και επιτέθηκαν στους οπαδούς της Γιουβέντους στην "ουδέτερη" ζώνη, στον τομέα Z. Ορισμένοι Ιταλοί αντεπιτέθηκαν. Για αρκετά λεπτά, καθίσματα και άλλα αντικείμενα είχαν δημιουργήσει μία... νοητή γέφυρα στα δύο "στρατόπεδα".
Λίγο πριν τη σέντρα, δεκάδες οπαδοί της Λίβερπουλ προσέγγισαν ακόμα περισσότερο τον τομέα Z, με αποτέλεσμα ολόκληρη η μάζα των φιλάθλων της Γιουβέντους να προσπαθεί να ξεφύγει από την επίθεση των Αγγλων. Τα σπασμένα καθίσματα και τα σκαλιά δεν βοηθούσαν την κατάσταση και ορισμένοι θεατές σκόνταψαν. Αρκετοί στοιβάχτηκαν σε έναν τοίχο στο τέλος της εξέδρας, η οποία δεν άντεξε το βάρος και κατέρρευσε.
Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια, τη στιγμή που εκατοντάδες περνούσαν από πάνω τους για να σωθούν. Τριάντα εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων 32 Ιταλοί, τέσσερις Βέλγοι, δύο Γάλλοι και ένας Ιρλανδός. Περισσότεροι από 350 τραυματίστηκαν, αλλά η χαοτική κατάσταση που επικρατούσε και η περιορισμένες δυνάμεις των Αρχών καθυστέρησαν την ιατρική περίθαλψη.

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP