Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Μαρτινα Ναβρατιλοβα

ΛΟΝΔΙΝΟ «Θέλω να σώσω ζωές» δηλώνει η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, εξηγώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian» γιατί αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για τον καρκίνο του μαστού από τον οποίο πάσχει. Διάσημη για τις ικανότητές της ως αθλήτριας του τένις αλλά και για την ομοφυλοφιλία της έχει αποδείξει ότι δεν «μασάει» τα λόγια της, ούτε προστατεύει ζηλότυπα τα προσωπικά της. Ετσι, με αφορμή τον καρκίνο του στήθους από τον οποίο ανακάλυψε ότι πάσχει τον περασμένο Ιανουάριο σε εξέταση μαστογραφίας και παρά το προσωπικό κόστος, η μεγαλύτερη τενίστρια όλων των εποχών ρίχνεται στη μάχη ευαισθητοποίησης των γυναικών.

«Αν πείσουμε τις γυναίκες να εξετάζονται τακτικά, να είναι ενήμερες και να μην επαναπαύονται θα σώσουμε πολλές ζωές» υπογραμμίζει λίγες εβδομάδες μετά την επέμβαση αφαίρεσης του όγκου στην οποία υπεβλήθη. Εξαιτίας της κατάστασής της δεν είναι εύκολο να βρίσκεται στη δημοσιότητα συνεχώς. «Πληρώνω ένα τίμημα για αυτό που κάνω. Την περασμένη εβδομάδα έδωσα 20 συνεντεύξειςοι οποίες με εξάντλησαν. Πρέπει να επιβάλλω ρυθμό. Δεν θέλω να υποτροπιάσει η ασθένεια επειδή είχα πάρα πολύ άγχος με την εκστρατεία πρόληψης» σημειώνει η 53χρονη Μαρτίνα.

Αποφασισμένη να είναι πάντα ο εαυτός της ομολόγησε ανοιχτά το 1981 τις σεξουαλικές προτιμήσεις της. Εκτοτε έγινε σύμβολο και πρότυπο για χιλιάδες ομοφυλόφιλες γυναίκες, καταρρίπτοντας ένα μεγάλο ταμπού στον χώρο του αθλητισμού και υποστηρίζοντας ενεργά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Πιστεύει ότι ακόμη και σήμερα οι προκαταλήψεις δεν έχουν εξαλειφθεί, ενώ σε σχέση με τις ΗΠΑ η Βρετανία εμφανίζεται πολύ πιο προοδευτική. «Η οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων Stonewall έχει την αποδοχή και των τριών μεγάλων βρετανικών πολιτικών κομμάτων,πράγμα που με κατέπληξε. Στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικανοί μάς συμπεριφέρονται σαν να είμαστε λεπροί» τονίζει.

Η διάσημη αθλήτρια φημίζεται για τις ταραχώδεις σχέσεις της. Ο επεισοδιακός χωρισμός της το 1981 από τη συγγραφέα Ρίτα Μέι Μπράουν και η δικαστική διαμάχη που ακολούθησε το «διαζύγιό» της με την επίσης συγγραφέα Τζούντι Νέλσον ήταν μόνο δύο από τις περιπτώσεις που ο Τύπος παρακολούθησε στενά την προσωπική ζωή της. Γεννημένη στην Τσεχία ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1975, ενώ πήρε και την αμερικανική υπηκοότητα το 1981. «Εγινα ιδιαιτέρως πολιτικοποιημένο άτομο,διότι μεγάλωσα σε κομμουνιστική χώρα όπου μου έλεγαν τι έπρεπε να κάνω και ποια έπρεπε να ήμουν.Πάντοτε περιφρονούσα και συνεχίζω να περιφρονώ την εξουσία και τους ανόητους κανόνες της» δηλώνει στον «Guardian». Με αφορμή την ασθένειά της δεν παραλείπει να σχολιάσει το αμερικανικό σύστημα Υγείας. «Το ξέρετε ότι η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ θα μού κόστιζε 37.000 ευρώ, αν δεν είχα ασφάλιση; Γι΄ αυτό οι άνθρωποι πουλάνε τα σπίτια τους όταν αρρωστήσουν» ισχυρίζετα

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP