Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

το τσου κου

Οι Κινέζοι έχουν κάθε λόγο να περηφανεύονται οτι αυτοί που εφήραυν το ποδόσφαιρο. Οι ιστορικοί αναφέρουν οτι η μπάλα ήταν γνωστή στην Κίνα απο το 300 πχ .Τότε ήταν οι ταχυδακτυλουργοί που έπαιζαν την μπάλα με τα πόδια και διασκέδαζαν τον κόσμο. Το παιχνίδι διαδόθηκε και αρχικά ο στόχος ήταν να μεταφερθεί η μπάλα με τα πόδια χωρίς να χτυπήσει στο έδαφος μέχρι  την εστία που βρισκόταν στο κέντρο τπυ γηπέδου.
 Το 2500 πχ ο Κινέζος κατακτητής Ξενγκ Τι οργάνωνε αγώνες ανάμεσα σε στρατιωτικές ομάδες. Αυτό που έπρεπε να κάνουν οι πάιχτες ήταν να αποδείξουν οτι σε αυτό το στρογγυλό μαγικό πράγμα μπορούσε να φτάσει μέχρι τον αντίπαλο απο την άλλη μεριά.Η τιμωρία ήτανε όποιος χάσει τον έλεγχο της μπάλας , ήταν να χάσει την ίδια του την ζωή.
 Το παιχνίδι συνεχίστηκε απο δυναστεία σε δυναστεία. Έτσι οι Κινέζοι το ονομασαν ΤΣΟΥ ΚΟΥ. Οι παιχτες προσπαθούσαν να πετύχουν γκολ στο τέρμα που ήταν φτιαγμένο απο μπαμπού και είχε υψος 3 με 4 μέτρα. και το δίχτυ ήταν φτιαγμένο απο μετάξυ.Η Μπάλα ήταν δερματίνη γεμισμένη με τρίχες απο μαλλιά Γυναίας απο το 450 και μετα με Αέρα
Στη συνέχεια καθως τα χρόνια περνουσαν ο Αυτοκράτορας Τσέγκ Λι που κυβερνούσε απο το 32 πχ ήταν φανατικός λάτρεις του ποδοσφαίρου σε σημείο που αγωνιζόταν και ο ίδιος.

Οι νικήτές έπαιρναν λουλούδια , κρασί , φρούτα , υφλασματα και μια μπάλα απο ασήμι , ενω οι ηττημένοι καταδικάζονταν σε μερικές λουριές

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP