Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ειναι διαιτητης πυροβοληστε τον

Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι . ¨Ένα παιχνίδι που , όπως κάθε παιχνίδι στόχο έχει να προσφέρει ευχαρίστηση σε όσους το παρακολουθούν και ικανοποίηση σε όσους το υπηρετούν.
  Είναι ακόμη ένα παιχνίδι που προσφέρει κέρδη σε όσους αγωνίζονται και σε όσους εμπλέκονται επαγγελματικά σε αυτό . Από τη στιγμή που το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού παιχνιδιού απέκτησε προφανή οικονομική σημασία , όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματικά σε αυτό , είναι λογικό να επιδιώκουν τη νίκη , αφού η νίκη είναι αυτή που φέρνει κέρδη.
  Τη νίκη στο ποδόσφαιρο , όπως και σε κάθε άθλημα μπορείς να την επιδιώξεις με αγωνιστικά μέσα . Να διαμορφώσεις , δηλαδή  τις συνθήκες , ώστε να είσαι καλύτερος από τον αντίπαλο σου μέσα στο γήπεδο.
  Παρ’ όλα αυτά , το να είσαι καλύτερος αγωνιστικά , δεν αρκεί πάντα , αφού στο παιχνίδι παίζει ρόλο και η τύχη. Μπορεί να είσαι καλύτερος αγωνιστικά αλλά να είσαι άτυχος. Τις περισσότερες φορές όταν είσαι καλύτερος αγωνιστικά , δεν χρειάζεται τόσο να αιτιολογήσεις το γιατί νίκησες , όσο να το αιτιολογήσεις το γιατί δεν νίκησες.
  Η ατυχία είναι λόγος που μπορεί να επικαλεστείς κάποια φορά. Ελάχιστες. ¨Άλλος λόγος που μπορεί να μη σου επιτρέψει να κερδίσεις , είναι η ανικανότητα. ¨όταν όμως είσαι καλύτερος στο αγωνιστικό επίπεδο από τον αντίπαλο δεν είσαι άτυχος και δεν κερδίζεις , είναι δύσκολο να παραδεχτείς δημοσίως ότι δεν ήσουν ικανός να τα καταφέρεις.
  Μια τέτοια ομολογία προϋποθέτει την ανάληψη ευθυνών . Και η ανάληψη ευθυνών  , γενικά είναι κάτι που οι άνθρωποι αποφεύγουν. ¨Ένας ακόμα λόγος μπορεί να σου στερήσει τη νίκη , όταν είσαι καλύτερος αγωνιστικά , είναι ο ανθρώπινος παράγοντας.
  Ένας παράγοντας που μπορεί να λέγεται διαιτητής και οι αποφάσεις του οποίου μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού υπέρ του ενός η του άλλου.
  Ο διαιτητής όμως δεν μπορεί να αποφασίζει ότι του κατέβει . Αποφασίζει με βάση συγκεκριμένος κανονισμούς , που έχουν αποδεχθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι στο άθλημα.
  Ο διαιτητής παίρνει αποφάσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και όσο περισσότερο ικανός είναι , τόσο και οι αποφάσεις του είναι σύμφωνες με τους κανονισμούς , πράγμα που αποτρέπει το ενδεχόμενο να αδικήσει ένα από τους αντιπάλους η και τους δύο.
  Παρ΄όλα αυτά , επειδή ο διαιτητής αλλά και οι βοηθοί του είναι άνθρωποι , δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα να κάνει λάθος . Το ανθρώπινο λάθος μπορεί να οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους (η θέση όπου βρίσκεται ο διαιτητής , η δυσκολία της φάσης και η ταχύτητα με την οποία εξελίσσετε , χωρίς το παραλείψει κάποιος το ενδεχόμενο ο διαιτητής να πέσει θύμα απάτης από την πλευρά των παιχτών ) σε ανικανότητα η σε πρόθεση.
  Το ανθρώπινο λάθος για αντικειμενικούς λόγους είναι μέσα απο παιχνίδι . Το λάθος από ανικανότητα επισύρει εύθηνες όχι τόσο στον διαιτητή όσο σε αυτούς που τον αξιολόγησαν.
  Το λάθος από πρόθεση είναι απαράδεκτο , αλλά βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση με το δεύτερο τρόπο να κερδίζεις ένα παιχνίδι . Την εξωαγωνιστική παρέμβαση , που είναι η πράξη ατιμίας.
 Την εξωαγωνιστική παρέμβαση επιδιώκουν και επιτυγχάνουν οι ισχυροί προκειμένου να διασφαλίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα με κάθε μέσο. Και η ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου βρίθει τέτοιων παρεμβάσεων , γεγονός που καλλιέργησε καχυποψία απέναντι στους διαιτητές.
Τις αποφάσεις των οποίων κρίνουμε μέσα από την τηλεόραση , χωρίς να έχουμε υπάρξει ποτέ διαιτητές . Το να αποδίδουμε πρόθεση στα διαιτητικά λάθη , μας εξυπηρετεί ,αφού έτσι πάντα φταίει κάποιος άλλος , όταν η ομάδα που υποστηρίζουμε χάνει. Και μια τέτοια στάση , που χαρακτηρίζει όλους τους διαιτητές που κάνουν λάθη ως <<ενεργούμενα >> , είναι καταφωνός  άδικη και καταστρέφει το χαρακτήρα του παιχνιδιού.
  Οι ομάδες έχουν προέδρους , οπαδούς φίλους και μηχανισμούς πίεσης στη διάθεση  τους . Οι διαιτητές δεν έχουν και για αυτό είναι ο πιο αδύνατος κρίκος σε όλο το παιχνίδι. Αντί να προστατεύουμε τον πιο αδύνατο κρίκο και να αποτρέψουμε τον κίνδυνο να κάνει λάθη από πρόθεση , τον πυροβολούμε φορώντας και την ευθύνη της ήττας . Που είναι μέσα στο παιχνίδι , αλλά μόνο για τους άλλους . Όχι για μας και την ομάδα μας. 

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP