Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Με αγορασαν για να ζητιανευω


Εξιχνιάσθηκε κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη

«Με αγόρασαν για να ζητιανεύω»     «Με έχουν βγάλει στα φανάρια, με εκμεταλλεύουν, μπορό να δήξω το σπίτι τους για να τους πιάσετε». Ένα ανορθόγραφο σημείωμα- κραυγή βοήθειας, που παρέδωσε Βούλγαρος ζητιάνος σε αστυνομικό, ήταν η αφορμή για την εξιχνίαση κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αποκαλύφθηκε, οι Βούλγαροι μαφιόζοι είχαν αγοράσει έναν ανάπηρο συμπατριώτη τους για 1.000 λέβα (500 ευρώ) στη Σόφια και τον έφεραν στη Θεσσαλονίκη, αναγκάζοντάς τον να ζητιανεύει στα φανάρια. Η λύτρωση για τον ίδιο ήρθε όταν ένας συμπατριώτης του, επίσης ζητιάνος στο ίδιο πόστο, έδωσε κρυφά το σημείωμα σε έναν αστυνομικό που περνούσε τυχαία από τον δρόμο.

Η απίστευτη υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Θεσσαλονίκη. Αστυνομικοί συνέλαβαν έναν ανάπηρο Βούλγαρο επαίτη και τον παρέπεμψαν στο Αυτόφωρο, όπου του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης λίγων μηνών, με αναστολή. Όπως παραδέχθηκε, είχε έρθει οικειοθελώς στην Ελλάδα και ζούσε με τη σύζυγο και το κοριτσάκι τους, ζητιανεύοντας στα φανάρια. Ο ίδιος κρατούσε τα χρήματα για τον εαυτό του και δεν ήταν «υπό την επιτήρηση» κανενός. Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο με τον 60χρονο συμπατριώτη του, επίσης ανάπηρο, με τον οποίο μοιραζόταν το ίδιο πόστο στην οδό Κ. Καραμανλή. Εκείνον τον επιτηρούσαν τρεις Βούλγαροι μαφιόζοι, τον χτυπούσαν και του άρπαζαν τα χρήματα. Βλέποντας το μαρτύριό του, αποφάσισε να τον βοηθήσει.

Εκμυστηρεύτηκε το δράμα του
Κατά τη διάρκεια της δίκης στο Αυτόφωρο, εκμυστηρεύτηκε στη Βουλγάρα διερμηνέα το δράμα του συμπατριώτη του και της ζήτησε να γράψει ένα σημείωμα στα ελληνικά που θα μιλούσε για εκείνον. «Εγώ είμαι βούλγαρος πολύ φτοχώς, κάπιο βούλγαρη με έχουν βγάλει στα φανάρια και με εκμεταλλεύουν, με δέρνουν πολύ, μπορό να δήξω το σπίτι τους για να τους πιάσετε γιατή ένναι κακή», έγραφε επί λέξει το ανορθόγραφο σημείωμα, το οποίο δίπλωσε στην τσέπη ο επαίτης και γύρισε στο πόστο του.

ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ

Σπείρα Βούλγαρων μαφιόζων τον έφερε στη Θεσσαλονίκη, τον ανάγκαζε να ζητιανεύει, τον χτυπούσε και του άρπαζε τα χρήματα


Τον κρατούσαν κλειδωμένο

ΛΙΓΕΣ ημέρες αργότερα, ο Βούλγαρος έδωσε το σημείωμα σε έναν αστυνομικό που περνούσε τυχαία από τον δρόμο, δείχνοντάς του τον άλλο ζητιάνο. Όταν ειδοποιήθηκαν και έφθασαν στο σημείο αστυνομικοί του Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας, εμφανίστηκε μία γυναίκα κι έδειξε στους αστυνομικούς την ταυτότητα του 60χρονου επαίτη. Όλοι μαζί οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο, όπου άρχισε να αποκαλύπτεται βήμα βήμα η υπόθεση. Ο ευφυής επαίτης μίλησε στους αστυνομικούς για το σημείωμα και ο 60χρονος άρχισε να εξιστορεί το δράμα του. Ένα ζευγάρι Βουλγάρων τον είχε αγοράσει στη Σόφια για 1.000 λέβα και τον έφερε με τη βία στη Θεσσαλονίκη. Τον κρατούσαν κλειδωμένο σε μια μισοχτισμένη οικοδομή και τον ανάγκαζαν να ζητιανεύει στα φανάρια, κρατώντας τα χαρτιά του. Μια μέρα τον χτύπησαν και απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν «επειδή είχε μαζέψει μόνο 150 ευρώ».

Όλα αυτά, τις απειλές και τις παρακολουθήσεις, τα έβλεπε ο νεαρός επαίτης που απευθύνθηκε τελικά στις αρχές. Οι Βούλγαροι μαφιόζοι μάλιστα είχαν δυσαρεστηθεί με την παρουσία του στο ίδιο πόστο με τον «δικό τους» και μια μέρα τού άρπαξαν και τα δικά του χρήματα.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, παραπέμπονται να δικαστούν στο Μεικτό Κακουργιοδικείο «για εμπορία ανθρώπων κατ΄ εξακολούθηση, από κοινού και κατ΄ επάγγελμα» ένας 53χρονος Βούλγαρος, μια 39χρονη και ο σύζυγός της, ο οποίος όμως αναζητείται.

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP