Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ

Από τη Φίλιππο εν Ελλάδι Κοινωνία στην ίδρυση ΟΙΔΙΕ και τη νέα εποχή , η οποία θέτει επιτακτικά το αίτημα για αναβάθμιση του θεσμού.

ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΔΕΛΤΑ

Ένας ολόκληρος αιώνας πέρασε από το 1901 , όταν η < Φίλιππος εν Ελλάδι Κοινωνία>> καλούσε με απείρου γλωσσικού κάλους δημοσίευμα τον αγρότη να συμπαρασταθεί επίσημη και ηρωική πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ιπποδρομιακής συνείδησης.

Πολίται Έλληνες
 Η Φίλιππος κοινωνία είναι μια εταιρεία η οποία έχει σκοπό να καλυτερεύσει τη  ράτσα των αλόγων , θα φέρνει κάθε χρόνο άτια από Αραβία δια να πηδούν τις φοράδες των χωρικών , θα κάνει ιπποδρομία δια να βραβεύει τα εμορφότερα και υψηλότερα άλογα , με λίγα λόγια θα κάνει ο,τι μπορέσει για να καλυτερεύσει τη ράτσα των αλόγων σας. Δια τούτο κάθε ένας από σας , πρέπει να προσφέρει εις το Δήμαρχο σας η εις τον αντιπρόσωπον μας μια δραχμή το χρόνο δια να βοηθήσει την εταιρεία να πάει εμπρός.
  Εν Αθήναις τη 1 Σεπτεμβρίου 1901
Ο πρόεδρος Αλέξανδρος Σ. Κ. Ρώμας , οι αντιπρόεδροι Αλέξανδρος Δ Σούτσος , Μιλτιάδης Μ. Νεγρεπόντης.
  Βέβαια ποτέ δεν μάθαμε τα αποτελέσματα της κινητοποιήσεις και του εράνου όμως η <<¨Ενωσις >>αυτή ήταν ο προπομπός του θεσμού , αφού έκανε και πρώτη απόπειρα διεξαγωγής ιπποδρομιών γύρω στα 1910. Στην περιοχή των Πατησίων , στον Ποδονίφη , κυρίες με κρινολίνα και ομπρέλες τύπου Ασκοτ , κύριοι με ανάλογη << τρε σικ >> αμφίεση και κυρίως υπουργοί κα μέλη της βασιλικής οικογένειας πήραν θέσεις περιμένοντας το μέγα γεγονός
 Το αποτέλεσμα ; γράφει ο σατιρικός ποιητής Γ Σουρής.
    <<Πήγαμε στον Ποδονίφτη και γυρίσαμε σαν γύφτοι>>
Οι εφημερίδες δε της εποχής εκείνης :
 <<Με την πρώτη διαδρομή οι ίπποι αφήνιασαν , παρέσυραν τους άπειρους αναβάτες και έπεσαν επί του πλήθους , το οποίο πανικόβλητο ήρχισε να τρέχει δια την σωτηρίαν του εις παρακείμενους αγρούς>>.
  Έτσι έγινε πλέον επιτακτική η κατασκευή Ιπποδρομίου. Ο τραπεζίτης Σπ Κωστόπουλος πρωτοστατεί στην ίδρυση << Εταιρείας Ιπποδρομιών>> και στις 20 Απριλίου 1925 περισσότεροι από 60.000 λαού κατακλύζουν την περιοχή Καλλιθέας- Τζιτζιφιών- Φαλήρου, το σημερινό Δέλτα , ενώ κόπηκαν νόμιμα μόλις 8.000 εισιτήρια αφού έγινε στην κυριολεξία κατάληψη.
  Από τότε μέχρι σήμερα τρεις γενιές φιλίππων , ιδιοκτητών , αναβατών προπονητών ανάμεσα τους πρίγκιπες , και παιδία του λαού χαρακτηριστικό της αταξικής μορφής της ιπποδρομιακής οικογένειας έζησαν στιγμές χαράς  και πίκρας , μεγαλείων και απαξίωσης , ποτίζοντας το χώμα με δάκρυα και ιδρώτα και αίμα.
  Ο πόλεμος του 40 διαλύει στην κυριολεξία τον Ελληνικό ιππόδρομο , λίγο πριν από το 11 ντέρμπι. Η φασιστική επιδρομή βυθίζει τα πάντα  στο έρεβος του πολέμου. Τα καθαρόμαια βρέθηκαν ακόμα και στο μέτωπο κάτω από τις σέλες των Γερμανών και Ιταλών αξιωματικών. Λίγο πριν βέβαια τη 4η Αυγούστου του Μεταξά είχε προλάβει να δείξει την αγάπη στο θεσμό , διώκοντας σχεδόν όλους τους <μη ημέτερους > κρατικοποιώντας τα πάντα με τον Βρετανό μεγαλοϊδιοκτήτη Γουίλαμ Ριζνα διαφεύγει λόγου καταγωγής .
  Στα ίδια χνάρια , μόνο τώρα βάφονται και με το αίμα του Ελή , οι συνταγματάρχες του Παπαδόπουλου μετατρέπουν τον ιππόδρομο σε στρατόπεδα αντιφρονούντων .
  Από το 1968 ιδρύεται ο ΟΙΔΕ, που αποτελεί το επίσημο κρατικό όργανο με υπεύθυνο μέχρι σήμερα μαζί με την Φίλιππο Ένωση για την πραγματοποίηση ιπποδρομιών. Τα συμφέροντα της ιδιοκτησίας εκφράζονται από το 1966 από την ΕΙΔΕ
  Σήμερα έπειτα από ένα αιώνα κοντά ήρθε η στιγμή το ιστορικό ΔΕΛΤΑ να χαθεί κάτω από τις ερπύστριες των μηχανημάτων αναμόρφωσης και αναδιάπλασης του χώρου στο βωμό των Ολυμπιακών Αγώνων , αλλά και των επιτατικών κελευσμάτων της πραγματικότητας του 21ου αιώνα.
  Ένας υπερσύγχρονος , σύμφωνα με τους ειδικούς από κορυφαίους του κόσμου Ιππόδρομος περιμένει τους πιστούς για να τους υπηρετήσει.
  Απλή όμως μια απλή μεταφορά για την πραγματοποιήσει του ονείρου.
     Όλος αυτός ο ιπποδρομιακός κόσμος ζει μια ελπίδα να δει το χώρο καταξιωμένο γενικότερα μέσα στην Ελληνική κοινωνία . Οι άνθρωποι αυτοί ονειρεύονται να έρθει επιτέλους η στιγμή να μην κρύβουν το χόμπι τους  , ακόμα και το ίδιο επαγκελμά τους , από μια κατακραυγή που δημιουργήθηκε από καιροσκόπους και υπονομευτές του θεσμού. Όλοι αυτοί που εντελώς αναίτια αισθάνονται χρεωμένοι με αυτήν την απαξίωση , παραμένοντας πάντα ερωτευμένοι με τον θεσμό δεν προκαλούν πια αλλά απαιτούν την εφαρμογή στο Μαρκόπουλο ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει όλες εκείνες τις παραμέτρους , πολιτιστικές , οικονομικές , κοινωνικές οι οποίες θα περιφρονούν την αξιοπρέπειά τους. Απαιτούν από την πολιτεία να επιδείξει την ανάλογη , με την εκτέλεση του έργου , βούληση για μια ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού των ιππδρομιών  στην Ελλάδα.                   

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP