Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Η Ιστορια των εμφανισεων

Η κάθε Εθνική ομάδα ντύνεται στα εθνικά χρώματα, που απεικονίζονται και στη σημαία της. Κανόνας είναι αυτός αλλά όχι απαράβατος. Οι εξαιρέσεις είναι αρκετές και τρανταχτές. Γιατί η Εθνική ΙΤΑΛΙΑΣ φοράει μπλε / γιατί οι ΓΕΡΜΑΝΟΙ φορούν ασπρόμαυρα γιατί οι ΟΛΛΑΝΔΟΙ επέλεξαν το πορτοκαλί. Πίσω από κάθε τέτοια χρωματική ….παρασπονδία κρύβονται ιστορίες. Παλιές και νέες σοβαρές και αστείες.

Όπου ανακατεύεται το στέμμα


Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένας μεγάλος βασιλείας …Με αυτά τα λόγια μπορεί να αρχίσει οποιαδήποτε ιστορία αφορά ιδιαιτερότητες στα χρώματα μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. ΟΙ Βασιλικές οικογένειες ανέκαθεν μπερδεύονταν με τα σπορ και είναι λογικό να περάσουν τα μηνύματα τους .
Πρώτο παράδειγμα η ΙΤΑΛΙΑ η οποία φοράει μπλε χρώματα ενώ η σημαία της είναι πράσινη λευκή και κόκκινη.
 Το γαλάζιο ήταν το βασικό χρώματα στη σημαία του βασιλείου της Σαρδηνίας , ενώ από τα κράτη που ενώθηκαν για να σχηματίσουν την ΙΤΑΛΙΑ του 1860. Και επειδή ο βασιλείας της Σαρδηνίας Βίκτωρ Εμανουέλε Α ανακηρύχθηκε βασιλείας ολόκληρης της ΙΤΑΛΙΑΣ διατήρησε το γαλάζιο χρώμα στη δικιά του σημαία. Δεδομένου ότι ο βασιλείας ήταν επίτιμος πρόεδρος σε κάθε αθλητική ομοσπονδία οι ομάδες ντύθηκαν στα μπλε για να τον τιμήσουν . Και δεν το άλλαξαν το 1946 όταν η ΙΤΑΛΙΑ έγινε δημοκρατία.
 Ανάλογη ιστορία και στην ΟΛΛΑΝΔΙΑ . Εκεί βασίλευε ο οίκος της Οράγγης και το πορτοκαλί ήταν το χρώμα που χαρακτηρίζει την Βασιλική οικογένεια. Οράνιε, άλλωστε σήμαινε και πορτοκαλί. από αυτών βγήκε και το παρατσούκλι των Ολλανδών. Πορτοκαλί χρώμα υπήρχε και στην επίσημη τρίχρωμη σημαία της Ολλανδίας μέχρι τα μέσα του 19ο αιώνα, όταν αντικαταστάθηκε από το κόκκινο. Η παράδοση λέει ότι η αλλαγή αυτή από πορτοκαλί σε κόκκινο έγινε κατά λάθος?
 Στο ασπρόμαυρο της Γερμανίας κρύβεται η μεγάλη πρωσική παράδοση. Η Πρωσία ένα από τα βασίλεια που ενώθηκαν για αποτελέσουν τη ΓΕΡΜΑΝΙΑ το 1870 είχε ως παραδοσιακά χρώματα το μαύρο και το λευκό. Αυτά ήταν τα χρώματα του οίκου Χοεντσρόλεν , ο όποιος έδωσε στη χώρα όλους τους κάιζερ που είχε.Το πράσινο στη δεύτερη εμφάνιση  των Γερμανών(επίσης χρώμα που απουσιάζει από τη σημαία) πρέπει να αναζητηθεί στα εθνικά χρώματα της Σαξονίας, επίσης μεγάλου βασιλείου στα ανατολικά της χώρας.
  Η Αυστρία φοράει επίσης ασπρόμαυρα, αλλά για διαφορετικό λόγο . Αυτά ήταν της επαρχίας της Άνω Αυστρίας , όταν υπήρχε η τεραστία και πολυεθνική αυτοκρατορία των Αψβούργων . Κόκκινο ήταν το επίσημο στη σημαία της πρωτεύουσας Βιέννης, εκεί έχει τις ρίζες του το σημερινό αυστριακό λάβαρο και φυσικά η κόκκινη εμφάνιση της βούντερ τιμ.
 Οι βασιλικοί οίκοι επιβάλουν χρώματα, αλλά και τα απαγορεύουν . Στην Ιαπωνία το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιείται μόνο για τη σημαία και τα ρούχα της αυτοκρατορικής οικογένειας για αυτό οι εθνικές ομάδες φόρεσαν γαλάζιες φανέλες. Και αυτό είναι αυτοκρατορικό χρώμα ,αλλά χρησιμοποιείται όταν ο αυτοκράτορας  ταξιδεύει στη θάλασσα σύμφωνα με το πρωτόκολλο.



Ο εμίρης και οι  κακομοίρηδες

Από τις ιστορίες αυτές δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι παραξενιές. Το Κουβέιτ φοράει μπλε χρώματα, άσχετα με τη σημαία του από ένα καπρίτσιο του πάμπλουτου εμίρη που αρέσκεται στο γαλάζιο χρώμα. Το Αφγανιστάν φοράει κόκκινες εμφανίσεις παρότι τα χρώματα της σημαίας είναι πράσινο και λευκό , επειδή η παλαιότερη σημαία του είχε κόκκινο και δεν υπήρχαν….. χρήματα για να αγοραστούν καινούργιες φανέλες!
Η Υεμένη φοράει πράσινο λόγο θρησκείας. Τα δύο υεμενικά κράτη, η Βόρεια και Νότια Υεμένη, ενώθηκαν το 1990 και το μόνο που συνδέει τα δύο διάφορα αραβικά φύλα που ζουν εκεί είναι η μουσουλμανική θρησκεία. Προτίμησαν, λοιπόν το πράσινο χρώμα του Μωάμεθ.
Η Ναμίμπια, ένα αφρικανό κράτος  στα νότια της ηπείρου προτίμησε την ολόλευκη εμφάνιση επειδή κάθε μια από τις 30 διαφορετικές φυλές της χώρας έχει το δικό της χρώμα και η επιλογή οποιαδήποτε χρώματος θα δημιουργούσε παρεξηγήσεις. 

Η Βλάστηση και το χρυσάφι

Η εθνική παράδοση παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή των εθνικών χρωμάτων και πολλές φορές δημιουργεί τέτοιες …..ατασθαλίες στα χρώματα των ομάδων. Κλασικά παραδείγματα η Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, χώρες με βασικά χρώματα σημαίες το μπλε και το κόκκινο όμως με διαφορετικές εμφανίσεις. Τα εθνικά χρώματα των Αυστραλών είναι πράσινο και κίτρινο , που συμβολίζουν την πυκνή βλάστηση και τον χρυσό που υπάρχει στη χώρα. Η Νέα Ζηλανδία επέλεξε το λευκό και το μαύρο επειδή αυτά ήταν τα χρώματα της επαρχίας Ωκλαντ, αθλητικής πρωτεύουσας της χώρας. Η εθνική ομάδα ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας είναι ντυμένοι στα κατάμαυρα.
 Η Σλοβενία μπορεί να έχει στη σημαία της τα πανσλάβικα χρώματα (κόκκινο λευκό μπλε ) αλλά στα εθνικά της χρώματα έχει επιλέξει το πράσινο, που συμβολίζει την βλάστηση στην ορεινή αυτή κεντροευρωπαϊκή χώρα. Παράξενη και η ιστορία του πράσινου ακρωτηρίου, ενός συμπλέγματος νησιών στη Δυτική Αφρική. Η σημαία της χώρας άλλαξε το 1992 και είχε βασικά χρώματα τα μπλε, αλλά οι εθνικές της ομάδας ντύνονται στα καταπράσινα, για να τιμήσουν το όνομα της χώρας.

Οι συγγενείς
ΟΙ συγγενείς παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των χρωμάτων. Η Βόρεια Ιρλανδία έχει επιλέξει να παίζει με το πράσινο χρώμα το εθνικό Ιρλανδικό χρώμα, παρότι η σημαία της έχει βασικά χρώματα το κόκκινο και το λευκό. Αυτή την υποχώρηση δεν την έκαναν οι Βοροϊλανδοί …. Η Κύπρος είναι ένα ακόμη παράδειγμα. Στη σημαία του νησιού τα χρώματα είναι λευκό ,κίτρινο, και πράσινο αλλά η ομοσπονδία επέλεξε το γαλάζιο για να τονίσει τους δεσμούς με τη δική μας χώρα. Το Μπαγκλαντές επέλεξε το πορτοκαλί σαν βασικό χρώμα για να δείξει στους συγγενείς δεσμούς προς την Ινδία και όχι προς το Πακιστάν , με το οποίο ήταν ενωμένο κάποτε. Αν και μουσουλμανικό κράτος το Μπαγκλαντές απαρνήθηκε το ιερό για τους πιστούς του Αλλάχ το πράσινο Χρώμα. 

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές χρώμα φανέλας εθνικής ομάδας.
Το κόκκινο το έχουν επιλέξει  οι 57 ομάδες από 204 εθνικές .
Δεύτερο πιο δημοφιλές είναι είναι οι αποχρώσεις του μπλε με 41 φανέλες. Τα πράσινα τα φορούν 37 ομάδες  ενώ 34 την λευκή και 22 την κίτρινη. Πορτοκαλί εκτός από τους Ολλανδούς φοράνε άλλες 4. Η Αργεντινή, Κροατία, Παραγουάη, Αζερμπαϊτζάν φορούν ριγέ Φανέλες.
Στις παράξενες επιλογές ανήκει το μαβί χρώμα της Σρι Λάνκα ,το χάλκινο της Ζάμπια, το κατάμαυρο του Ιράκ, και το τουρκουάζ των νησιών Τούρκς –Κάικος της Καραιβικής.

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP